Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής με τη Συρία η Τουρκία


Άγκυρα, Τουρκία
Μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενώ ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα αποφάσισε την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής με τη Συρία, ως απάντηση στην κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F4 Phantom.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα απαντούν σε οποιαδήποτε «παραβίαση» από την πλευρά των συριακών συνόρων.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος ΑΚ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να υποκινήσει πόλεμο, ωστόσο τόνισε ότι η επίθεση στο τζετ αναγνώρισης, η οποία σημειώθηκε εσκεμμένα, δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Πρόσθεσε ότι η συγκρατημένη αντίδραση της Άγκυρας στο περιστατικό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Η οργή της Τουρκίας είναι τόσο δυνατή, όσο η φιλία της είναι πολύτιμη, είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του τουρκικού F4, ο Ερντογάν κατήγγειλε την «εχθρική» -όπως τη χαρακτήρισε- πράξη εκ μέρους της Συρίας και δήλωσε ότι πρόκειται για μια «δειλή επίθεση του καθεστώτος αλ-Άσαντ».

«Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τα σχόλια για να απενοχοποιηθεί (η Συρία) απ' αυτή τη δειλή επίθεση του καθεστώτος (του Σύρου προέδρου Μπασάρ) αλ-Άσαντ δεν συνιστούν υπεύθυνη συμπεριφορά» πρόσθεσε.

πηγή: http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου